Uitzendingen Juni “Verhalen over de Oorlog”

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat ons land werd bevrijd van de nazi-terreur. Van de generaties van nu zullen er maar weinig mensen zijn die enig idee hebben van het leven tijdens de bezetting van ons land in de jaren 1940 – 1945. Toch is het mogelijk om te weten te komen hoe de mensen op Goeree-Overflakkee toen leefden want op RTV Slogo kunt u luisteren naar een radioprogramma wat luistert naar de naam “verhalen over de oorlog”.

Uitzending 2 juni

Onze gaste op dinsdag 2 juni is mevrouw Janna Lokker uit Stellendam. Ze vertelt onder andere over hoe ze als schoolkind de oorlog meemaakte, over haar vader die gedwongen naar Duitsland moest en over de inkwartiering van Duitse soldaten. Angstig was haar ontsnapping aan een bombardement en de bevrijding, die anders liep dan verwacht werd.

Uitzending 9 juni

De heer Jaap Pijl uit Ouddorp had net zijn ambachtsschooldiploma behaald toen de Duitsers binnen vielen. Op dinsdag 9 juni vertelt hij over het gedwongen samenleven met de Duitse soldaten in Ouddorp. Later moest hij gedwongen gaan werken in Duitsland. Hij vertelt uitvoerig over die tijd en over zijn bevrijding en zijn terugkeer in ons land.

Uitzending 16 juni

Op dinsdag 16 juni vertelt Kees Ras uit Herkingen zijn verhaal. Hij was 6 jaar toen de oorlog begon en hij verhaalt over zijn lagere schooltijd in zijn geboortedorp. Er gebeurde nogal eens iets met vliegtuigen. Hij vertelt ook over de joden die aan het begin van de oorlog via Herkingen naar Schouwen Duiveland vluchtten en over de nogal grote aanhang, die de N.S.B. had in Herkingen. Uitvoerig gaat hij in op zijn evacuatie naar Haastrecht en de bevrijding, die hij daar meemaakte.

Uitzending 23 juni

Op dinsdag 23 juni is de heer Robijn uit Dirksland onze gast. Hij was 8 jaar toen de oorlog begon en hij vertelt uitvoerig over het leven in zijn geboortedorp Dirksland en over zijn vader, die naar Duitsland werd afgevoerd. En dat laatste maakte grote indruk op hem. Hij vertelt over de inundatie, waar Dirksland aan ontkwam. Hij heeft de voedseldroppings gezien en heel bewust de bevrijding beleefd.

Uitzending 30 juni

De heer Roon is geboren en getogen in Stellendam en op 30 juni vertelt hij het eerste deel van zijn verhaal. Hij werkte als knechtje van 14 jaar bij zijn vader aan boord als visser en was op zee toen de inval van de Duitsers begon. Hij vertelt uitvoerig over de visserij in die tijd en het gedwongen varen voor en met de Duitsers. Ook bleek hij ongeweten als een soort spion te zijn gebruikt. Uiteindelijk werd het vissersschip van zijn vader gevorderd en kon er niet meer gevaren worden.

Uitzendtijden

Het programma “Verhalen over de oorlog” wordt uitgezonden op dinsdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur. De herhaling is te beluisteren op donderdagmorgen tussen 9-10 uur, op zaterdagmorgen tussen 8-9 uur en via “radioprogramma gemist” op de website. Reacties op het programma kunt u sturen naar het e-mailadres: [email]redactie@omroeparchipel.nl[/email]. Bovendien is het programma na de uitzending te beluisteren op de website van de stichting WO2GO bij het thema “oorlogsherinnering”.

Scroll naar boven