Storing radiouitzending via de ether

Afbeelding die de storing illustreerdAls gevolg van uitzonderlijke weersomstandigheden kan het voorkomen dat de FM-ontvangst van RTV Slogo (tijdelijk) wordt gestoord. Zoals bij mist, op warme dagen, of als de dag begint met felle zon. De gevolgen is bij de meeste radiostations bekend: ineens ondervindt de zender zware storing of is deze zelfs niet meer te ontvangen in een gebied waar dat normaliter wel het geval is. Dit leidt tot vragen van klanten en luisteraars, waaruit bezorgdheid doorklinkt: “Waarom is de zender niet meer te ontvangen?”, “Hoe lang duurt de storing?” en “Wat kunnen jullie eraan doen?”

De boosdoener van weersgerelateerde storingen is in de meeste gevallen een aanhoudend hogedrukgebied op de Noordzee, hoewel er ook andere oorzaken kunnen zijn. Vanwege temperatuursinversies wordt het radiosignaal anders afgebogen, waardoor deze op andere locaties storing oplevert dan gepland onder normale omstandigheden. Gelukkig komen dergelijke storingen heel weinig voor. Vervelend is het wel. Voor de luisteraar en voor RTV Slogo.

Het laat zich raden dat een zenderoperator geen invloed op het weer kan uitoefenen. Tijdens een periode van troposferische storing kunnen (helaas) geen concrete maatregelen worden genomen om deze op te heffen. Het is een kwestie van het afwachten van een weersverandering, ironisch genoeg veelal een verslechtering daarvan.

Overigens is het wel mogelijk om via de internetstream te luisteren naar RTV Slogo.

Scroll naar boven