Tsjechische componisten in De Notenkraker

Met de revolutiegolf die Europa in de jaren 1840 overspoelde, werd het nationalisme een dominerende factor in de Europese kunst. Haast nergens was dat proces belangrijker dan in Tsjecho-Slowakije en de componist Antonin Dvorak behoorde daar tot de prominentste nationalisten. Van de drie grote Tsjechische componisten, naast Dvorak zijn dat Bedřich Smetana en Leoš Janácek, was híj degene met de oorspronkelijkste en blijvendste invloed op de muziek van zijn land. Nauwkeuriger gezegd van Bohemen.
Het leek presentatrice Titania Poort goed om in De Notenkraker van donderdag 21 november eens wat extra aandacht te schenken aan deze drie Tjechische componisten, waarbij zij Dvorak de hoofdrol gunt. U hoort dan dus muziek van Antonin Dvorak, Bedřich Smetana en Leos Janácek.

De Notenkraker is een radioprogramma over en met klassieke muziek. Samengesteld en gepresenteerd door Titania Poort. Het programma wordt uitgezonden op donderdagochtend van 10:00 tot 11:00 uur. De herhaling is op dinsdagavond van 21.00 tot 22.00 uur.

Oproep:
Wilt u dat De Notenkraker aandacht besteedt aan uw concert, uitvoering of recital, stuur dan (tijdig) uw gegevens naar [email]denotenkraker@omroeparchipel.nl[/email]. Presentatrice Titania Poort zal er dan melding van maken in de uitzending.

Overige reacties zijn ook welkom via bovenstaand e-mailadres.

Scroll naar boven